Mine beste bilder fra 2015 - Del 1

Vi er snart allerede midt i desember og dagen bare raser av gåre så ufattelig fort midt i julestria ganske snart er vi i 2016. Jeg begynner å komme meg på manuelle innstillinger men jeg skal fortsette med å øve så det blir bedre.

Jeg innrømmer at jeg har en god del dager hvor jeg heller vil være ute å fotografere i naturen enn å være på jobb i barnehagen i ny og ne men jeg har bare meg selv å takke for det men jeg gjør så godt jeg kan ut av det med å ta litt bilder i helgene når det er bra vær og ikke bare regn.

Jeg har ikke fått tatt så veldig mye bilder i år siden jeg klarte å ødelegge pc-en min i januar og måtte være uten et halvt år, med verken mulighet til å legge de inn på pc eller dele de, pluss at jeg hadde lite lyst til å fotografere når jeg ikke hadde pc. Så ja.Hva synes du om bildene?

Litt julestemning

Denne uka begynte det faktisk å komme litt snø, det er kanskje ikke så kjempe mye men jeg håper på at det vil komme mere etter hvert å at det lille som er nå ikke vil regner bort noe det sikkert mest sannsynlig vil gjøre uansett. Mens det ennå var lyst ute måtte jeg ta meg en tur ut å ta litt snøbilder.

Mens jeg gikk hit og dit og knipet bilder i skogen kjente jeg at jeg fikk litt julestemning, og koselig va det selvfølgelig. Håper jeg kan få med jeg Tor Martin ut en gang å fotografere det hadde vært gøy.

Bilde mitt i avisa

Nå har jeg akkurat kommet hjem fra jobb og jeg må virkelig si det at jeg hadde aldri trodd jeg ville klare å holde meg våken gjennom dagen i dag når jeg kun har fått max 4 (?) timer minst med søvn i natt. Jeg er imponert over meg selv, bare i dag tidlig trodde jeg var i ferd med å snu om på døgnrytmen så trøtt som jeg var klokka sju i dag tidlig.

Ellers i dag på jobb da jeg skulle ta pause og kom inn på pauserommet fikk jeg ordre fra alle som satt der om at jeg måtte se i avisa, jeg ante ingenting om hva som foregikk men da jeg sjekket avisa på NAklikk (NamdalsAvisa) var bildet mitt der. Jeg synes det er kjempe gøy at noen av bildene mine havner i der og jeg har ikke ofte tenkt over å sende inn til avisa men likevel er det kjempe gøy å se og jeg håper på at jeg vil få solgt en del av bildene mine en dag. 

Et bilde tatt i dag

Hva synes du om bildet?

Selge bildene mine?

 

Dette bildet delte jeg på Instagram tidligere i dag. Bildet er tatt i barnehagen da vi var ute, og det var en kjempe fin og kald morgen med sollys og en myk fin tåke mellom trærne, da jeg tok bilde så det ganske mystisk ut med den myke tåka mellom trærne men ganske så fint til å være tatt med et mobilkamera.

Jeg fikk en kommentar under, et spørsmål om jeg selger bildene mine og jeg skal ærlig innrømme at den tanken har jeg hatt i hode et par ganger men nå har jeg vurdert det mye bare i dag. Men om jeg gjør det vil jeg vite litt meg angående det først og det er jo alltids gøy å tjene en liten slant på det man liker å gjøre selv om det er en hobby.

Er det noen som selger bildene sine på nett og som vet litt og kanskje kan fortelle meg litt om hvordan det fungerer og sånn?

A frozen morning

Dette har jeg ventet så lenge på nå og endelig kom det en krystallhvit morgen med masse frost ute. Jeg ble kjempe glad da jeg så ut vinduet denne morgen og alltid når det blir frost og snø må jeg bare ut og ta bilder, for dette er virkelig noe jeg liker å ta bilder av. Før jeg gikk ut døra med kamera laget jeg meg en god kopp varm morgen te samtidig fyrte godt i ovnen så det skulle bli godt og varmt til jeg kom inn etter en liten tur ut med fotografering. Nå er det vel ikke så fryktelig lenge til snøen vil komme tenker jeg.Noe av det flotteste jeg har sett

En helt vanlig onsdagskveld med kjæresten foran tvn, vi koste oss og pratet sammen etter en god middag han hadde laget til oss. Tor Martin skulle bare ut og vise noe men alt ble glemt i det sekundet vi begge så opp mot himmelen. Det var skyfritt og stjerneklart med en skikkelig grønn og klar farge som dekket store deler av himmelen, vi begge ble skikkelig opp gira til å muligens få tatt noen skikkelige fine nordlysbilder. Så jeg fant frem kamera, stativet og stilte inn kamera på de rette innstillingene i full fart og så bar det rett ut og for å prøve seg på nordlysbilder. Mens vi sto ute på plenen så vi hvor mye nordlyset beveget seg over oss og det var bare helt fantastisk å se på, noe av det mest utrolige nordlyset jeg har sett på lenge. Tanken var at vi ikke skulle ut i kveld i det hele tatt men når det er nordlys og du har et speilrefleks kamera, KLART at man må prøve på bilder da.

Vi fikk tatt ganske mange men jeg legger ut de beste vi fikk. Bildene ble litt uklare da men så lenge man ser hva det er tatt bilde av så er det greit. Tenkte ikke på fokusering før etter at jeg var gått inn siden det ble litt vell kjølig ute og jeg lot TM få ta litt flere bilder. Men jeg er ihvertfall super fornøyd med å fått så bra nordlysbilder og det var kjempe gøy.

Hva synes du om bildene?

Hvordan ta bilde av månen

Nå gjeller det å følge med ute for ganske snart enten i morgen kveld eller mandags kvelden kommen månen til å være blodrød og mye nærmere enn vanlig. Det å ta bilde av månen er ikke så enkelt men det kan alltid være greit å prøve seg frem på forhånd så bildene ikke blir misslykker under måneformørkelsen, gå ut i kveld for eksempel og ta natt bilder. For flere tips se i kategorien Foto & Fototips.Før du går ut bør du huske å få med deg dette:
Kle deg godt. Om du har tenkt å være ute en liten tur eller lengre kan det alltids være lurt å kle seg godt om det er kaldt. Ta gjerne med deg en kopp varm drikke om nødvendig.
Fulloppladet batteri.
Tomt minnekort
Telelinse 300mm (eller større om du har)
Stativ og fjernutløser

Manuelle innstillinger
Auto-hvitbalanse
Blender f/8 til f/16
ISO 100 eller 200
Lukkertid cirka 1/250 eller 1/350

Ta mange bilder og gjerne eksperimenter med blender og lukkertiden. Prøv deg frem og se hva om blir bra og ikke.

Foto: Trær / fjell

Begynner å bli en stund siden sist jeg kom med en del bilder så her er da to bilder jeg fikk tatt i Namsos da jeg var der i jula.

Hva synes du om bildet?

-Tine

Mine beste bilder fra 2014 - Del 1

Nå som året 2014 nærmer seg slutten tenkte jeg å dele mine beste bilder jeg har tatt gjennom året, og for at det er gøy og mimre litt tilbake og se hva man har lært etter et foto år på folkehøyskole. Enjoy guys!

 Hva synes du om bildene?

En fin mandag`s kveld

Nå for en stund siden var jeg ute og fikk tatt noen kvelds bilder i gata, det var utrolig gøy men hadde vært enda mer morsomt hvis det da kjørte flere biler forbi men ja, og jeg hadde helt sikkert vært ute mye, mye lenger om jeg hadde orket siden det var så gøy. Skal selvfølgelig ut flere kvelder å fotografere men da håper jeg virkelig at de neste gangene vil bli som nå i kveld, ikke var det regn og ikke var det for kaldt ute det var rett og slett HELT PERFEKT kveldsvær til å være ute å ta bilder. Tok da mange flere men de ble dårlige og uklare siden jeg har ikke fjernutløser til kamera noe jeg virkelig skulle ha hatt, spesielt når man er ute på kveldene fotograferer.

Hva synes du om bildene?

-Tine

Nattfotografering

Nå som det går mot mørkere kvelder er det det perfekte tidspunkt til å kunne ta med kameraet og stativet ut å ta masse flotte natt bilder i mørket. Nattfotografering synes jeg er noe av det aller mest spennende og interessante man kan få bilder av og effektene i bildet blir så ufattelig stilig. Så i kveld tenkte jeg at jeg skulle prøve på nattfotografering å se om det blir noen bra bilder. De to bildene under har jeg tatt selv de gangene vi hadde nattfotografering på skoletur.

Det er to måter du kan ta nattfotografering på og det er Av og Manuell. Det finnes ingen fasit på hvordan du kan ta de beste og perfekte bildene, det er bare å prøve seg frem og se hva som blir best. 

# Ting du må huske på FØR du går!!
Fullt oppladet batteri
Tomt minnekort i kamera
Stativ
Snorutløser (hvis du har)
Godt med klær!! Det kan bli kaldt hvis du blir lenge.

## Innstillinger Nikon / Canon
Av (A)
ISO 100
Manuell fokusering

### Avansert fotografering med Manuell - Nikon / Canon
ISO: 100, Tid: 8" sek. og blender ?:8.


Nattfotografering oppe på Empire State Building i New York 


Nattfotografering i St.Petersburg av vinterpalasset i Russland 

Hva synes du om bildene?

-Tine

Polaroid

Hei!

Når vi var på skoletur til USA var det en ting de fleste kjøpte seg og det var Polaroidkamera, tenkte jeg måtte få meg et sånt tøft kamera jeg også siden jeg så hvordan alle de andre bare knipset bilder i hytt å pine uten stopp. Kjøp deg polaroid hvis du vurderer det! Det som også er bra med sånne bilder er at man kan henge de opp og lage en polaroidvegg noe som jeg synes er ganske stilig. Til nå har jeg fått tatt en god del bilder og jeg har allerede begynt lage polaroidvegg med bildene og det er ganske gøy. 

Mitt kamera kjøpte jeg på B&H i New York som er verdens største fotobutikk og modellen er FujiFilm Instax Mini 300. Det er også muligheten til å få kjøpt polaroid kamera på eBay, pluss film. Jeg kjøpte mitt i lilla men det går også ant å fås i andre farger om man vil ha det. Kameraet var ikke så veldig dyrt heller og i USA er jo det meste ganske billig så jeg betalte 105 dollar med film og hvis man regner det om til norske blir det 623 kroner og det var virkelig verdt pengene synes jeg.

Filmen jeg bruker til kameraet mitt er FujiFilm Instax mini Instant film. Kjøper du en pakke med film får du 20 bilder, men i hver film er der 10 bilder (10x2). På mitt kamera slår man det på bare ved å dra ut linsen. Det som er litt annerledes med et sånt kamera er at man ser ikke gjennom selve linsen som man gjør på digitalkameraer, så man vet ikke alltid om man treffer det man skal ta bilde av. Det handler mest om å bli vandt med kameraet.


Hva synes du om Polaroid?

Male med lys

Fotografi betyr egentlig maling med lys og det er utrolig mye man kan få tatt bilder av hvis man bare lar fantasien og kreativiteten ta overhånd. Dette er noe jeg synes er veldig morsomt å gjøre og bildene blir kjempe stilige, det er bare å la kreativiteten ta overhånd.

Teknikken er ganske enkel. Det er bare å sette kamera på et stativ i et mørkt rom eller du kan være ute hvis det er mørkt. Manuelle innstillinger, selvutløser og lang lukkertid. Tenk eksponeringstid og belderåpning. Bruk en lommelykt eller glow sticks, så er det bare å gå foran kameraet og gjøre masse bevegelser med lyset.-Tine

P o l a r o i d

Når vi var i USA var det en ting nesten alle sammen kjøpte seg og det var Polaroid kamera fra B&H som er verdens største fotobutikk, måtte jo skaffe meg et sånt kamera jeg også siden alle de andre gjorde det og polaroid er jo bare så gøy. Mitt ser litt ut som at det er blått men det er lilla og faktisk var det ikke så dyrt heller, kostet 105 dollar med film og hvis man regner det om til norske blir det 623 kroner og ja det var virkelig verdt pengene synes jeg. Alle burde skaffe seg et slikt kamera å klistre bildene sine opp på veggen, polaroidvegg er så stilig.

 
Begynt litt på Polaroid veggen min

-Tine

Rally biler

Hva synes du om bildene? 

Portrett bilde av en venninneHva synes du om bilde?

-Tine

Rakettbilder

Jeg fikk tatt en del rakett bilder ute noen med digital kameraet og noen med speilrefleksen så jeg legger ut de som ble bra, de tre øverste bildene er tatt med nikon og resten er fra digitalkameraet. Jeg må si at jeg ble ganske overasket over hvor bra rakett bilde jeg fikk med nikon på bilde nr tre.

Fikk du tatt noen rakett bilder ute?

-Tine

Nordlys fotografering

Det å ta bilde av nordlys er ikke så enkelt, jeg har selv prøvd (bildet under) og fikk ikke det aller beste bildet siden jeg ikke viste hvilke innstillinger som måtte til da det ble tatt. På julaften fikk jeg et spørsmål om det å fotografere nordlyset, og jeg som går foto burde kanskje vite litt om det men nei, det gjør jeg nok ikke, så jeg skulle ta og undersøke litt om det så skulle han få tilbakemelding senere.

Som sagt nordlys fotografering er ikke så enkelt når man ikke helt vet hvilke kamera og innstillinger man skal bruke og om du er amatør eller profesjonell fotograf så trenger man ikke det nyeste, dyreste og det beste foto utstyret for å få til et bra bilde. Jeg har nå søkt litt rundt på nettet og funnet ut litt. Nordlysbilder er noe man oftest tar på kveldene når det er mørkt og da trenger man følgene:

Speilrefleks
Stativ
fjern utløser / forsinket utløser
Varme klær
Mat & Drikke
Tålmodighet

Kamerainnstillinger
Siden det er mørkt ute klarer ikke kameraet å fokusere så da må man bruke manuelle innstillinger. Sett fokusen på uendelig og prøv deg frem.

Sett kameraet på Manuell og still inn Lukkertiden f.eks. 15 sek, og Blenderåpning på f.eks. f/2.8, dette varierer etter hvilket objektiv du bruker. Sett deretter ISO på manuell og velg ISO mellom 100- 400. Til slutt setter du i Fjernutløser eller bruker Kameraets innebygde utløser.

Og da er det bare å ta masse bilder, blir lyset på bildene for mørke eller lyst prøv å endre på lukkertiden og blir det feile farger på bildet så innstiller du hvitbalansen til du finner den rette.

Håper dette var forståelig for dere.

Se dokumentaren om Jakten På Nordlyset med Tromsøs Profesjonelle nordlysfotograf Ole Christian Salomonsen. Han har fått mange utrolige flotte bilder av nordlyset.

-Tine

 

Hvordan ta bilder av fyrverkeri

Det å få tatt bilder av fyrverkeri på nyttårsaften er ikke bare-bare. I år tenkte jeg at jeg skulle prøve meg med å ta bilder av fyrverkeriet med speilrefleks kameraet mitt. Jeg skulle spørre fotolæreren min i går om hvordan man gjorde det men siden jeg ikke fikk gjort det så har jeg nå søkt litt på nettet etter hvordan man skal gjøre det og fant litt nyttige tips som jeg skal prøve ut i år.

♣ KAMERAINNSTILLINGER
- Kameramodus på Manuell 
- Manuell fokus
- Forhåndsinnstill fokusavstanden på objektivet til uendelig (med mindre det er nærmere enn 10-15m)
- ISO 100
- Blender mellom f/5.6 til f/11 
- Lukkertiden fra 1sek til 30sek. Alt etter hva du skal ta bilde av.

♣ BRUK STATIV. Eller annet for å støtte kameraet for å ikke få "camera-shake". Man kan også få det når man trykker på utløserknappet så det kan være lurt å ha på selvutløser eller fjernkontroll. Stativ er en selvfølge.

♣ LUKKERTID. Er den viktigste innstillingen. Still den helst mellom 1-5 sekunder, kan også ha mer eller mindre alt etter hvor mye lys du ønsker å få med på bilde. Husk: det går cirka 1 - 2 sekund fra oppskytningen til raketten eksploderer

♣ BLENDER. Kan du sette litt høyt. om bilde blir for mørkt, er det bare å sette blenderåpningen ned igjen. Ha på manuell fokus så slipper du at den går fram og tilbake når du skal ta bilde.

Her er noen bilder jeg har tatt med digitalkamera tidligere.

Lykke til til alle som skal prøve dette, og Godt Nyttår!

-Tine

Hvordan få til fine bilder

Å fotografere er morsomt, og det trenger ikke være vanskelig å få til vellykkede bilder til fotoalbumet. Bilder er også en flott gave, og alle setter pris på å få et fint bilde av seg selv. I denne digitale tiden er det kjempe enkelt å knipse i vei uten å tenke på at filmen er dyr og at framkalling av fiaskobilder er dumt. For når du har tatt en del bilder, er det bare å bla seg igjennom å slette det du syns ikke fortjener å beholdes. selv om de fleste lagrer digitale bilder på PC-en sin, er de gammeldagse papirkopiene mye kjekkere å ha.

Det er veldig enkelt å få framkalt bilder hos den fotobutikken du er kunde hos. Etter du har registrert deg på hjemmesiden deres er det bare og oversende de bildene du vil ha ett eller flere kopier av også kommer de dumpene ned i postkassen din etter et visst antall dager. Og da kan du klistre dem inn i fotoalbumet eller lage scrapbook hvor du kan bruke bildene. Det er også mulig å bestille forstørrelser, og et fint bilde i ramme er en flott gave å få.

De fleste amatørfotografer bør konsentrere seg om å ta bilder av personer og dyr. Naturbilder og kjente byggverk har en tendens til å være mye bedre på et postkort. Men for den som synes at fotografering er noe å satse på er det så klart viktig å beherske også slike ting. Hvis du vil ta bilder av dyr, gjeller det å nærme seg forsiktig. Hunder kan du for eksempel plystre på eller lage rare lyder så de ser opp på deg som tar bilde.

Når du fotograferer ute må du legge merke til hvor sola står, for den bør du ha bak seg så du ikke får motlys. En stor feil mange gjør, er at de har for mange folk på et bilde. Da blir det at du må stå lengere unna og slike bilder blir ofte bare en gjeng med ukjente skikkelser. Ta heller flere bilder av gjengen med to-tre stykker på bildet om gangen slike bilder, kaldt nærbilder, er mye finere.

Enten du tar bilder ute eller inne bør du tenke på bakgrunnen. En rolig bakgrunn gjør at motivet trer finere fram. Innebilder med blitz kan ofte skape røde øyner og alt for lyse ansikter. De røde øynene kan fjernes i et fotoprogram på PC-en. Ofte går det fint ant å ta bilder uten blitz selv om du er inne, da blir bildene «mykere» og du unngår de veldig lyse ansiktene. Blitz ute er også lurt noen ganger, men du må nesten finne ut av det selv ved å prøve deg frem ikke vær redd for å snu på kameraet det kan gi spennende bilder.

Ta mange bilder for øvelse gjør mester!

Var dette noe til hjelp?

-Tine

Fugler i fjæra

Måtte ta meg en tur ned i fjæra i dag og ta litt bilder siden i dag var det så kjempe fin vær så da må man jo bare benytte anledningen. Det var ikke så mye å ta bilde av i fjæra akkurat men det var jo masse fugler der så det ble mest bilder av dem og mange ble veldig stilig. Har redigert de litt men ikke så mye heller og her mine favoritter som ble tatt.  Skal kanskje ut litt senere å ta fler bilder så får se hvilke bilder jeg tar da.Hva synes du om bildene?

-Tine

Kamera fra 80-tallet

Et gammelt kamera fra 80-tallet Nikon FE

Hva synes du om bildene?

-Tine?

Småfugler

Hva synes du om bildene?

-Tine

Kamerautstyret jeg bruker

 


Jeg har ikke all verdens med kamerautstyr men man trenger ikke det beste utstyret for å få de beste bildene. Kamera jeg har og bruker er speilrefleks Nikon D3100 full HD, og det kjøpte jeg får et par år siden til cirka firetusen om jeg ikke husker feil. Er ganske så fornøyd med kameraet og det tar veldig gode bilder.

Så objektivet. Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 er den av objektivene mine jeg bruker aller mest, har to til som Nikon 18-55mm som fulgte med kamera og Tamron 70-300mm som jeg senere fikk i julegave for noen år tilbake. Etter at jeg fikk 18-200mm så har de to andre objektivene bare ligget i kameraveska, jeg liker veldig godt å ta bilder av natur og landskap og da passer det objektivet perfekt til akkurat natur og landskap som jeg liker å fotografere.

Stativet jeg bruker er ikke av de nyeste men det funker bra likevel, det er et stativ jeg har fått etter min pappa og er Mamiya model 1504. Begge foreldrene mine likte å fotografere så det er muligens fra dem jeg har fått min fotointeresse fra.

Hvilket kamera har du?

hits